Problem sa strujom
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
Problem sa strujom
Ako neko zna neka odgovori redovno mi crkava komutator da li je to zbog alternatora posto i on ne radi kako treba cas je dobro punjenje (samo kad je vlazno vreme) cas nije . Promenio sam kapu nije skidana 17 god. i stavio sam komutator sa 7 kontakta i radi ali verujem da i on nece dugo to je 2-i po redu .
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)
Prevelik napon, neujednačen napon, nekvalitetan komutator... Dakle, proveri šta ti se dešava sa strujom - da li je prejaka, da li varira... I naravno, ako je sve to ok, kako ti Miljan već reče - stavi Bosch i trebao bi da budeš miran.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
- Samar-Guja
-
Aj' da ne otvaram novu temu, posto je ovo sto cu da pitam u vezi sa strujom:
Kod mene se ventilator hladnjaka nezavisno pali na dva nacina:
1.Preko termoprekidaca
2.Rucno, "na dugme"
Dugme sam ubacio jer ovaj automatski ponekad omane (narocito dok je auto u pokretu), a i zato sto kad procenim da sledi pregrejavanje (gradska guzva, dugacak uspon) preventivno ukljucim ventilator da "drnda".
Medjutim, javlja mi se interesantna pojava, da se ventilator mnogo brze vrti (pa samim tim i bolje hladi) kad ga ukljuci termoprekidac nego kad ga ja ukljucim na dugme!
Kad ga ukljuci termoprekidac, lepo se cuje kako okrece, a temperatura motora ubrzo padne; Kad ga ukljucim na dugme, jedva se cuje, a temperatura motora ne pada uopste (doduse, prestaje dalje da raste, uostalom zato ga i palim).
Sistem "na dugme" je vezan za prekidac koji pali tzv. "zadnja svetla za maglu" (jedan od ona 4 gde su i 4 zmigavca), posto mi je stop-salter crk'o pa sam ubacio od Keca (koji ne podrzava "zadnja svetla za maglu").
U cemu je ovde problem? Zar nije napon isti u oba slucaja? Da nema mozda strujno kolo termoprekidacevo neki pojacivac napona?
Napominjem da sam duduk za probleme u vezi sa STRUJOM
Kod mene se ventilator hladnjaka nezavisno pali na dva nacina:
1.Preko termoprekidaca
2.Rucno, "na dugme"
Dugme sam ubacio jer ovaj automatski ponekad omane (narocito dok je auto u pokretu), a i zato sto kad procenim da sledi pregrejavanje (gradska guzva, dugacak uspon) preventivno ukljucim ventilator da "drnda".
Medjutim, javlja mi se interesantna pojava, da se ventilator mnogo brze vrti (pa samim tim i bolje hladi) kad ga ukljuci termoprekidac nego kad ga ja ukljucim na dugme!

Kad ga ukljuci termoprekidac, lepo se cuje kako okrece, a temperatura motora ubrzo padne; Kad ga ukljucim na dugme, jedva se cuje, a temperatura motora ne pada uopste (doduse, prestaje dalje da raste, uostalom zato ga i palim).
Sistem "na dugme" je vezan za prekidac koji pali tzv. "zadnja svetla za maglu" (jedan od ona 4 gde su i 4 zmigavca), posto mi je stop-salter crk'o pa sam ubacio od Keca (koji ne podrzava "zadnja svetla za maglu").
U cemu je ovde problem? Zar nije napon isti u oba slucaja? Da nema mozda strujno kolo termoprekidacevo neki pojacivac napona?

Napominjem da sam duduk za probleme u vezi sa STRUJOM

- Samar-Guja