Problem sa strujom

Moderators: dejca, dejo, Miljan

Post Reply
Nile
Posts: 51
Joined: Sat Dec 05, 2009 5:05 pm
Location: Trebinje, RS, BiH

Problem sa strujom

Post by Nile » Mon Sep 12, 2016 4:42 pm

Zdravo svima!
Ljetos sam mijenjao regler, i bilo je sve u redu. Medjutim, od prije par dana, sijalica za napon na instrument tabli svijetli punim sjajem, a kazaljka na instrumentu za punjenje stoji na granici bijelo-zeleno polje, pri 2000 obrtaja i upaljenim kratkim svjetlima. Ukljucim li zmigavac, kazaljka odmah osciluje u bijelo polje. Majstor jutros zamijenio regler, kaze da sad puni, ali sijalica na tabli i dalje svijetli, i kazaljka jednako stoji na granici dva polja, ili blago u zelenom. Kaze da probam par dana, pa cemo vidjeti... a ja strepim da ne ostanem negdje na sred parkinga, praznog akumulatora.
Sta moze biti problem? Je li nesto sa alternatorom? Da je akumulator - onda ne bi drzao kapacitet ni preko noci, nista mi nije jasno.
Pomozite savjetom, please :).

Hvala!

User avatar
dejca
Posts: 4201
Joined: Sun Feb 03, 2013 5:48 pm
Automobil: Nekad lada 2107.
Location: Leskovac

Re: Problem sa strujom

Post by dejca » Mon Sep 12, 2016 10:54 pm

Danas je tesko naci dobar nov regler, gde se nalazi regler na altenatoru ili napolje na sasiji. Najbolje bi bilo da uzmes od nekog druga regler koji puni pa da isprobas. A koji je napon izmerio majstor, dali ti je rekao, po tome kako kazes da stoji kazaljka on ti puni ali vrlo slabo.

Nile
Posts: 51
Joined: Sat Dec 05, 2009 5:05 pm
Location: Trebinje, RS, BiH

Re: Problem sa strujom

Post by Nile » Tue Sep 13, 2016 9:07 pm

Prije dva mjeseca sam mijenjao regler prvi put, i punjenje je bilo dobro, iako sijalica na instrument tabli tinja lagano ima godina ipo. Medjutim, prije sedam dana sijalica je pocela da svijetli punim intenzitetom, a kazaljka na instrumentu pada u bijelo, pa cak i u crveno polje. Opet promijenio regler i nista nije bolje. Regler je u alternatoru. Danas sam otisao u grad, i na parkingu, okrenuh kljuc i ... cvrc... naidjose srecom dva mladica :). Ne znam koliki je napon majstor izmjerio, sutra cu ja to oprobati mojim unimerom, i gledacu da stavim sliku kako to izgleda... Ne znam sta mi je ciniti... ali ovako ne valja. Hvala Dejca, pa se citamo sutra...
Pozzz

User avatar
dejca
Posts: 4201
Joined: Sun Feb 03, 2013 5:48 pm
Automobil: Nekad lada 2107.
Location: Leskovac

Re: Problem sa strujom

Post by dejca » Tue Sep 13, 2016 10:41 pm

Na mojoj ladi regler je napolje a nosač sa četkicama u altenatoru. A kod tog reglera što si menjao dali su i četkice na njemu ili su posebno, ako su posebno možda su i one otišle, mada četkice kad se potroše on drugačije pokazuje, čas puni čas ne. Ti nadji drugog električara koji će altenator isprobati na sto. Moguće i da je neka dioda otišla.

Post Reply