'Jednostavno resenje za dnevna svetla na Samari' COOL

Moderators: dejo, elektronicar, choksi

Post Reply
User avatar
elektronicar
Posts: 1073
Joined: Tue Aug 17, 2010 7:05 am
Automobil: 2108 + 21093 +2109
Location: Beograd

'Jednostavno resenje za dnevna svetla na Samari' COOL

Post by elektronicar »

Kao sto iz naslova vidite rec je o najnovijem zakonu prema kojem su vozaci obavezni da u saobracaju imaju ukljucena svetla.
Razmisljao sam na tu temu, a jos vise me zainteresovalo to sto kod nekih proizvodjaca savremenih vozila nije moguce uprogramirati pozicionu rasvetu kao dnevna svetla nego se samo prednji oboreni farovi mogu definisati da budu ukljuceni kao ta dnevna svetla (za poziciona svetla nemaju uopste opciju da se softwerski podese za dnevna svetla, znaci ja sam razumeo da moraju samo ta prednja oborena svetla da budu ukljucena napred, a pozadi ne mora biti ukljuceno nista). Koliko je to u skladu sa zakonom mozda ce neko pozeleti da komentarise.

E pa sad ako ste nekoliko puta ispraznili akumulator tako sto su vam ostala svetla ukljucena ili ako ste nekim nesrecnim putem platili kaznu zbog toga sto ste zaboravili da ukljucite dnevna svetla - onda pogledajte kako sam ja to na jednostavan i praktican nacin izveo.
Gledajuci iz ovog polozaja u konektor prekidaca za svetla zelene zice su krajnje levo (izlaz iz prekidaca za oborena svetla, a druga, tanja zelena zica ide prema prekidacu za maglenke), plave su odmah do njih sa leve strane ( + 15, tj. na njima imate prisutan napon na kontaktu), crna je desno ( +30, tj. stalan plus i kad izvadite kljuc iz brave) i krajnje desno je zica koja izlazi za svetla pozicije.
Ja sam jednostavno izvukao plavu i zelene zice, lepo ih zalemio i zastitio termoskupljajucim buzirom i sad je situacija sledeca:
Kljuc izvadjen ili u polozaju PARK: oborena svetla ugasena
Kljuc u polozaju "0" (prvi pokret kljucem): oborena svetla ugasena
Kljuc u polozaju "1" (drugi polozaj kljuca, radni polozaj u voznji): oborena svetla UPALJENA
Kljuc u polozaju "II" (verglanje alansera): oborena svetla ugasena

Ovo jeste najjeftinija izvedba da sebi olaksate muke sa svetlima ali nije i najbezbednija !!!
1. nedostatak sam odmah primetio: dok popravljate nesto oko auta i kljuc je na kontaktu vama svetla trose struju i to moze biti nezgodno ako vam je slab akumulator pa je potrebno izvaditi privremeno relej za oborena svetla ili oba osiguraca oborenih svetala
2. nedostatak je ponovo zaborav kao i na pocetku problema, naime ako se previse opustite zaboravicete da u vecernjim satima upalite poziciju pa necete lako biti primeceni otpozadi i opet moze kazna da padne; znaci resenje je da se i zuta zica koja je na slikama krajnje desno spoji sa ovim plavim i zelenim zicama, na taj nacin ce vam pozicija uvek raditi i danju i nocu (opet ima mali nedostatak, pozicija ce biti ukljucena samo na kontaktu, vise necete moci ostaviti uparkirano vozilo sa upaljenom pozicijom !, <--- moze i to sve da se odradi ali su potrebna dva releja i malo je komplikovanije objasniti onima koji nemaju iskustva u elektrotehnici.)
OPREZ !!! Ne eksperimentisite sa crnom zicom ! Crna zica je stalna struja i ako nju spojite sa ostalim zicama moze da vam se zapali instalacija ili izgori osigurac u najboljem slucaju ! Zasto ? Pa zato sto kad pozelite da ugasite motor i izvadite kljuc iz brave, preko te crne zice (koja je relativno tanka) ce poteci struja ka plavoj zici (kontakt) i obezbedice struju svim upaljenim sklopovima i motor necete moci ugasiti sve dok vam ne izgori instalacija (jer su te dve pomenute zice pretanke za ukupno radno opterecenje svih ukljucenih sklopova) ili u najboljem slucaju osigurac !!!
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

User avatar
Samar-Guja
Posts: 1681
Joined: Fri Aug 03, 2007 12:18 am
Automobil: Lada Samara 1.3S
Location: Požega

Post by Samar-Guja »

http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=25 ... c&start=15

Blaza je ovde objasnio mnogo bolju varijantu a i jeftinu jedan ovaj relej na otpadu koshta koliko dash para ne bitno, a ako se nadjete na otpadu uzmite koji a da vas ne vide !!! Jer su obicno razbacani svuda po otpadu !!!!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

User avatar
elektronicar
Posts: 1073
Joined: Tue Aug 17, 2010 7:05 am
Automobil: 2108 + 21093 +2109
Location: Beograd

Post by elektronicar »

naravno da je bolje i kvalitetnije resenje to sa dva releja kao sto je blazzza nacrtao, samo za to ipak amaterima treba malo znanja elektrotehnike :)

Image

znaci na crtezu je prikazan deo instalacije koji se dodaje na postojecu instalaciju prekidaca za svetla

User avatar
Samar-Guja
Posts: 1681
Joined: Fri Aug 03, 2007 12:18 am
Automobil: Lada Samara 1.3S
Location: Požega

Post by Samar-Guja »

mjok samo im treba objasniti gde shta kako !!!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

User avatar
bruyoni
Posts: 3563
Joined: Wed Mar 14, 2007 5:54 pm
Automobil: Lada 112 1.5 16v
Location: NS
Contact:

Post by bruyoni »

Pazi kad sam ja totalini laik za elektroniku odradio to sam, kao što Guja kaže samo neko da uperi prstom i pojasni šta kako. Ja sam slično kao ti namestio da mi se pale samo oborena svetla ali sam im preko grecova (može i dioda) spustio napon pa se pale smanjenim intenzitetom. Doduše moja se pale tek kad se upali vozilo, odnosno alternator krene da pravi struju, jer je pobuda za + releja uzeta sa signalne lampice alternatora dok masu uzimam sa plusa pozicije tako da dnevna svetla mogu da ugasim paljenjem pozicija.

evo to ovako nekako izgleda
Image

Post Reply