Те и такве теренце, ЛуАЗ-969М, крајем одамдесетих и почетком деведесетих, довезла је нека наша фирма на Сајам у Београду. Чак имам и једну фотку неког светло плавог ЛуАЗ-а. Наравно, комерцијални успех код нас је био раван нули, али остао ми је у памћењу као аутић који је личио на одојче старог УАЗ-а, које треба да још расте. Ма мени се чини да је то теренац "перолаке-категорије" к'о што је био и онај швапски из WWII "Kubelwagen" - ако он тебе неће више да носи, носи ти њега. Ево фотке војне варијанте (лепо замаскиран да се не види колико је грдобан).
На адреси http://wwwboards.auto.ru/zaz/8771.html је први део приче о гањању по некој руској вукојеб... ликова на ЛуАЗ-има и УАЗ-има, а други део те приче је на http://wwwboards.auto.ru/zaz/0032/8774.shtml.

Пошто сам ја неко ко је недавно "раситнио четврту банку", пре растурања велике Југославије, као клинац куповао сам словеначки ауто-магазин "Авто-магазин" и негде око '90. године међу вестима објављено је и нешто о томе да ЛуАЗ разарађује малог теренца под индексом 1301, па плус малешна црно-бела фоткица и то је све. И недаво сам нешто тражио међ мојом "прес-клипинг" архивом и нађох то. И ето данас у неки руски search-engine укуцах ЛуАЗ 1301, а то мало информација делим са вама.

Из архива вести могло је да се прочита да се спрема серијска производња, да је организован конкурс за име аута, да су тражени испоручиоци компоненти и онда да је на крају (почетак 2006-те) тај пројекат отказан. "На истоку старе приче...".

А требао је да буде прави терен... ...чић са све редуктором, блокадама и свиме тиме што треба, мелитипољским моторима (Тавриа, Славута), и са самоносећом конструкцијом каросерије са панелима од стаклопластике (ЛуАЗ-у џипче - Трабант ти кличе.)

Ево неких основних техничких карактеристика, ал' за промену - на украинском.
Кузов 3-х дверний
Колісна формула 4х4
Габаритні розміри:
- довжина, мм 3500
- ширина, мм 1630
- висота, мм 1600
Маса спорядженого автомобіля, кг. 980
Колія 1330
Вантажопід'ємність, кг 400
Дорожній просвіт, мм. 225
Двигун (номінальна потужність, к.с.): 70
Передня підвіска незалежна телескопічна на пружинах