Page 1 of 1

Karburator ili elektronsko ubrizgavanje.

Posted: Mon Mar 20, 2017 8:10 am
by dejca
Nas novi kolega Sale966 je skoro otvorio temu o svojoj nivi i tamo je nesto malo pisano karburator, elektronsko ubrizgavanje, prednosti i mane jednog i drugog. Aleko i jos neki kazu da je bolje el. ubrizgavanje, zasto?
Po meni sem manje potrosnje drugu prednost ne vidim. Kod karburatora sve je jednostavnije, jos ako su platine za par hiljada dinara mozes sve novo da kupis i sam postavis za sat vremena.

Re: Karburator ili elektronsko ubrizgavanje.

Posted: Mon Mar 20, 2017 12:05 pm
by bortlonger
naprotiv dejco...

Re: Karburator ili elektronsko ubrizgavanje.

Posted: Mon Mar 20, 2017 6:01 pm
by aleko-2141
Pa prvom, nemaš sauh, sam određuje smesu i nema sta da misliš i štelujes, razvodnik nemas ( ja sam za pola meseca jedno šest puta menjao platine jer vozim skoro svaki dan po 60 km, stavio el razvodnik i više ga nikad pipnuo nisam), osetio si sigurno leti ili zimi da ti auto slabije ide i toga nema jer se smesa sama steluje prema vazduhu, mislim da odziv na gas ide u prednost karburatoru ali sve ostalo je na ubrizgavanju.

Re: Karburator ili elektronsko ubrizgavanje.

Posted: Mon Mar 20, 2017 6:36 pm
by bruyoni
Ko što Aleko kaže, karburator jednostavno više nema nikakvu prednost jednostavni sistemi ubrizgavanja su postali toliko kompaktni da su jednostavniji čak i od ove jednogrle branije po ladama i jugićima a da ne poredim sa komplikacijama na dvogrlim i pojedinačnim telima Weber, DellOrto, Mikuni, Keihin... karburatora. Ubrizgavanje samo šteluje smešu, ugao paljenja, prilagođava se lošem gorivu, nadmorskoj visini i temperaturi. Odziv na gas je ko i kod leptir karburatora... šiberi su ipak drugačija stvar.
Ta priča da su karburatori jednostavniji od ubrizgavanja uglavnom potiče od majstora koje mrzi da nauče nove stvari, samo pogledaš sklopni crtež nekog karburatora i kad vidiš broj delova odmah ti postane jasno da ne mogu biti jednostavni.

Re: Karburator ili elektronsko ubrizgavanje.

Posted: Mon Mar 20, 2017 6:56 pm
by aleko-2141
Bas tako, u petak mi auto isao ko na tri klipa zbog sugavog vremena a danas oce da pokida sve, sve je ti do spoljnjeg vazduha a da je ubrizgavanje takvih promena ne bi bilo, skines dzek sa protokomera i sve ce ti biti jasno, vozi ga ceo dan pa ces videti promene a kad je ispravan sve radi savršeno.

Re: Karburator ili elektronsko ubrizgavanje.

Posted: Tue Mar 21, 2017 3:04 am
by masan_motor
Kod normalnih automobila ti jednostavno nemaš pojma da to postoji na automobilu niti znaš kako radi i čemu služi. Savremeni sistemi direktnog ubrizgavanja (unazad 20 godina) su daleko pouzdaniji od sada već retro karburatora. I sam se začudim kada na nekom servisu vidim čišćenje karburatora - verujem da mu niko ne dolazi ni gumu da promeni.

Normalno ovo sve što sam izneo ne važi za lade jer je ona priča za sebe - nijedan senzor niti segment nije kvalitetan ni pouzdan, stalno se kvari i preskupo je za održavanje osim ako nisi fanatik koji sam radi dijagnostiku, juri delove, ima zalihu od nekoliko lada iza kuće i slično. kompletan auto je jako loša improvizacija u šta se uveriš brzo ako si imao nekada normalan auto. Ako ne znaš za bolje, onda ti je lada avion :D

Evo danas devojka upalila auto i da se isparkira, lada sama od sebe dade gaščinu kao luda i malo je falilo da završimo u kiosku hahaha tragedija. Posle par minuta se ler gas spustio na 1200. Štaš tako ga rus napravio... Ne verujem da su te lade nešto bolje i kada su potpuno nove, uopšte pojma nemam kako se ljudi ne bune kada daju toliki novac za poluproizvod? Valjda je to poseban mentalni sklop koji se miri sa time i eto, to mora tako, ne može sigurno bolje.... Ima ona neke svoje dobre strane jelda? Evo juče trebali da nosimo neku policu, aj da oborimo zadnja sedišta i setim se kako me neko od forumaša savetovao da uđem u gepek i - šutnem nogama sedište. :kez Normalno, sedište se otkačilo iz samrtnog ropca pokvarene bravice i popustilo. To je tako, rusi nikada neće napraviti auto.

Re: Karburator ili elektronsko ubrizgavanje.

Posted: Tue Mar 21, 2017 8:25 am
by dejca
Masni off.

Dobro kod etektronike sigurno sve bolje sistemski radi kad hoće da radi, ali šta kad neće. Neznam mene to plaši, vremena da sam pokušam popravku nikad nemam i ja bih morao odmah kod majstora. Karburator lade jeste da različito radi na toplo hladno i ima svoje mane ali jednostavnije je za popravku, jednostavno nema šta da se pokvari. Kritikujete platine, ja sad ne vozim mnogo kola ali nekad jesam i sa platinama nikad problema nisam imao, promenim ih kad se setim i ispravne skinute cuvam do naredne zamene i onda idu u kantu.

Re: Karburator ili elektronsko ubrizgavanje.

Posted: Tue Mar 21, 2017 9:17 am
by bruyoni
Jedna stvar je kad je nešto komplikovano a druga kada nešto ne umeš da je popraviš. To što ne umeš da popraviš/osposobiš ubrizgavanje nije isto kao da je komplikovano. Ništa manja nije zezancija kada ti na karburatoru ode iglica, probije plovak, drugi leptir štrajkuje, neka od dizni se zapuši/rašteluje ili krene da curka, neka membrana protruli ili se deformiše, kod vakuum karburatora bacaš pasulj da utvrdiš da li negde curi... Da se polemika povela pre nekih 30-40 godina pa da ima smisla karburator vs ubrizgavanje ali sada tj. 20-30 godina unazad karburator je prekomplikovani lako kvarljivi sklop sa gomilom delova u odnosu na ubrizgavanje. Problem nastaje kad ga dunđeri ko ovaj masni krenu čačkati

Re: Karburator ili elektronsko ubrizgavanje.

Posted: Tue Mar 21, 2017 9:26 am
by Boki78
Dejco, otpor prihvatanju novih stvari je prirodan i generalno je u korenu problema koji se u nas oglada u do 5% visokoskolovanih ljudi. Da je drugacije taj procenat bi bio mnogo veci. Danas mozda i jeste zahvaljujuci fifi fufu, sega mega nezbitu i singi dingiju, ali mislim na sustinski, a ne formalno/kupjeno skolovane.

Svaki profesionalni serviser koji drzi do sebe, a dozvoli sebi da preko usta prevali da su karburatori uz mehanicki razvodnik, pogotovu platine, bolje resenje je tezak sarlatan i neznalica. Ti nisi profi serviser btw, pa je to sasvim ok da mislis, posledica je straha od nepoznatog, ne od profi promasaja ...

Iz ugla elektronike, kola su 3.14in dim za upravljanje, svi procesi su spori, nigde ni blizu, cuj blizu, ni na promilu onoga sto se danas moze da uradi kada je u pitanju semplovanje i obrada podataka nisi, a sami algoritmi vodjanja dizajnirani i stabilni vec decenijama. Cela ta prica je vise nego pouzdana, zapravo pouzdanija je nego sto je mehanika ikad bila, i nego sto i teorijski moze solo da bude.

Kvarovi u praksi su posledica masovne produkcije, jajarskog excell managementa kod proizvojdjaca, kod nas kvaliteta goriva i nestrucnog odrzavanja. Sama elektronika odradjena kako treba radi bez greske, cak ako zelis i hoces da platis pouzdanost od 99.999% ti se moze i garantovati. Vec duze vremena imas telekom sisteme koji tu u smisli elektronike i softverske implementacije neuporedivo kompleksniji od bilo cega iz auto industrije pa ovo bez problema ostvaruju.
masan_motor wrote:Kod normalnih automobila ti jednostavno nemaš pojma da to postoji na automobilu niti znaš kako radi i čemu služi. Savremeni sistemi direktnog ubrizgavanja (unazad 20 godina) su daleko pouzdaniji od sada već retro karburatora. I sam se začudim kada na nekom servisu vidim čišćenje karburatora - verujem da mu niko ne dolazi ni gumu da promeni.
A kad promenis dioptriju obicno vidis da rade i injection sisteme :)

Re: Karburator ili elektronsko ubrizgavanje.

Posted: Tue Mar 21, 2017 11:59 am
by masan_motor
Ma kakvi, taj servis u tošinom bunaru je isti zadnjih 20 godina, ništa se promenilo nije, štelovanje platina, čačkanje karburatora i turiranje dok ti ne spale glavu motora :D

Re: Karburator ili elektronsko ubrizgavanje.

Posted: Fri May 05, 2017 7:42 pm
by jeronimo
da ne radi nista osim toga davno bi otisao od gladi... ;) nisi bas uverljiv... :)