Motorić
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
Motorić
Zdravo svima.Dali neko ima ideju kako da proverim da li je riknuo motorić klapne za ventilaciju u kabini tj. koje se žice moste u upravljačkoj jedinici jer svi koji imaju problem sa grejanjem ili hlađenjem sumnjaju na klapnu ili motor klapne što je verovatno i slučaj,ali da li ta upravljačka jedinica u kabini uopšte šalje komandu tj.napon na motor.Ja uopšte nemam hlađenje,kako god okrenuo onaj prekidač u kabini,duva toplo tj.mlako u svim pozicijama,verovatno je u tom položaju ostala klapna.Sad,da li je zaglavila klapna,crko(zapeko)motor ili on uopšte ne dobija komandu,zato bih prvo njega proverio direktno tj.mošćenjem na upravljačkoj jedinici tj. na njenom konektoru.Pozdrav
- Ajvanho
- Automobil: Lada 111 1.5 16v
Re: Motorić
Mislim da ćeš teško moći na taj način da proveriš, odnosno teško ćeš pronaći koje su žice u pitanju. Evo ti elektro šema http://www.autoprospect.ru/vaz/2110-zhi ... uzlov.html, pa pokušaj tu da se snađeš. Broj 12 je motor klapne a 37 je blok za kontrolu. Ipak mislim da je bolje da to uradiš iz motornog prostora, mada to zahteva malo više rada i rasklapanja. Srećno.
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.
Hvala
Vidi, ako uvek duva mlako pogledaj klapnu kako stoji i da li zatvara ili otvara kako okreneš točkić. Vidi se kad skineš rešetku u kabini pa gurneš poluge grejanja u desno (mislim da je desno), sa baterijskom osvetliš i probaš da je gurneš na dole kad okreneš grejanje na najjače. Ako se spusti, okreneš na najmanje i gledaš da li se vraća tj. zatvara. Ako ne reaguje onda motorić ne radi ili ne dobija pobudu, a ako ne zatvara do kraja to je nešto sa klapnom (nešto joj smeta da se pomera do kraja).
Mozes kontrolisati da li radi motoric tako sto ces ugasiti ventilator i mijenjati temperature. Ako se cuje motoric da radi znaci da radi i da nije do njega 

Nečuje se ništa niti se klapna pomera
znaci motoric ne radi, moras kupiti novi ili ti je otisla jedinica na kojoj zadaje temperaturu i palis ventilator.
Upravljačka jedinica u kabini uključuje ventilator a da li šalje komandu na klapnu neznam
Salje komandu na motoric. Siguran sam jer sam taj dio zamjenio.
Mislio sam na motorić kad sam rekao da šalje komandu ne na klapnu.A koji si ti deo menjao motorić ili upravljačku jedinicu
upravljacku jedinicu sam zamjenio i sada motoric radi.
Ne znam šta se dešava,skinuo sam mororić ponovo ga vratio i sad radi sve normalno.