Page 1 of 3

Ventilator hladjaka i struja

Posted: Tue May 15, 2012 12:40 am
by igic
Pozdrav ljudi! Primetio sam da mi se ventilator hladnjaka ne uključuje (iako bi trebao) kada je velika potrošnja struje u vozilu (svetla, radio, ventilator kabine). Kada ga testiram u mestu i sa ugasenim svetlima ukljucuje ok. Takodje kada je elektricno opterecenje veliko ne mogu da koristim ni sirenu (cuje se neki pokusaj trubljenja), a. desava mi se kada radio povuce vecu struju (malo jaci bas) da se iskljuci na sekundu (radio) kao da negde ne drži masa. Pregledao sam onu masu na bloku motora i masu na karoseriji između ekspanzione posude i akumulatora one su ok. Da li može da bude problem do umetka brave? Glavni problem je ventilator, jel imao neko od vas sličan problem? Hvala unapred!

Re: Ventilator hladjaka i struja

Posted: Tue May 15, 2012 10:12 am
by igic
Aj neka sugestija? Hvala!

Re: Ventilator hladjaka i struja

Posted: Tue May 15, 2012 11:49 am
by altinjanin
Znaci uopste ne pali ventilator kada su ukljucena svetla...itd...?Na koliko stepeni ti inace pali?

Re: Ventilator hladjaka i struja

Posted: Tue May 15, 2012 3:28 pm
by gedora
igic wrote:Pozdrav ljudi! Primetio sam da mi se ventilator hladnjaka ne uključuje (iako bi trebao) kada je velika potrošnja struje u vozilu (svetla, radio, ventilator kabine). Kada ga testiram u mestu i sa ugasenim svetlima ukljucuje ok. Takodje kada je elektricno opterecenje veliko ne mogu da koristim ni sirenu (cuje se neki pokusaj trubljenja), a. desava mi se kada radio povuce vecu struju (malo jaci bas) da se iskljuci na sekundu (radio) kao da negde ne drži masa. Pregledao sam onu masu na bloku motora i masu na karoseriji između ekspanzione posude i akumulatora one su ok. Da li može da bude problem do umetka brave? Glavni problem je ventilator, jel imao neko od vas sličan problem? Hvala unapred!
proveri za pocetak- napon punjenja alternatora..a takodje i stanje akumulatora.

Re: Ventilator hladjaka i struja

Posted: Tue May 15, 2012 3:38 pm
by rascho
Nisi baš najbolje objasnio simptome. Da li, u slučaju kada radi više potrošača, a ventilator se treba uključiti, pa se ne uključi, ostali potrošači rade normalno ili i oni pokazuju znakove nedostatka energije (npr svjetla osjetno oslabe i sl.)?
Za početak probaj mjeriti napon na akumulatoru i po mogućnosti alternatoru. Ako na njima napon bitno padne kada se to dogodi, onda vjerojatno imaš loš akumulator ili alternator ili oboje. Ako su oni dobri, onda mjeriš napon na ventilatoru, kada ne upali, pa vidiš da li ga ne dobiva uopće ili dobiva neki sitni napon. E onda na osnovu toga možemo donijeti neke zaključke.

Re: Ventilator hladjaka i struja

Posted: Tue May 15, 2012 7:51 pm
by igic
Nisam merio napon na alternatoru, akumulator je nov, zimus sam ga promenio, a ovo mi se događalo i sa starim. Kad je pod punim električnim opterećenjem i na ostalim potrošačima se primećuje nedostatak energije. Proveriću ovo sa alternatorom i napon na ventilatoru kada je pod opterećenjem, a ventilator pali oko 100 celzijusa otprilike

Re: Ventilator hladjaka i struja

Posted: Thu Jun 07, 2012 9:17 pm
by igic
E, da javim šta je bilo. Prešao sam 130 km na auto-putu po najvećoj kiši i pod svetlima samo na akumulatoru. Ukratko otišla je diodna ploča na alternatoru, tako da je najverovatnije on bio uzrok nepaljenja ventilatora.

Re: Ventilator hladjaka i struja

Posted: Thu Jun 21, 2012 6:14 pm
by zmaj145
Pozdrav, imam problem sa ventilatorom hladnjaka. Ne uključuje se uopšte. Skidao ga i proverio sam ga,radi. kada ga nakačim na auto on nece da radi. Sta bi moglo da bude?
da napomenem pocne da ključa al nece da se upali.

Re: Ventilator hladjaka i struja

Posted: Thu Jun 21, 2012 9:36 pm
by gedora
proveri termo prekidac ventilatora..uzgred, nisi morao da ga skidas da bi ga probao. mogao si da prespojis one dve zice sto idu na prekidac i vidis sta je problem. ako ventilator pocne da okrece kada spojis te dve zice, onda je otisao termoprekidac. ako i prespojen ne okrece, pogledaj osigurac, tj proveri dolazi li struja na jedan od ta dva kabla. pozzzz

Re: Ventilator hladjaka i struja

Posted: Thu Jun 21, 2012 10:34 pm
by francuz
Da ne bi trazio osigurac stisni sirenu. Ako svira osigurac je ispravan.

Re: Ventilator hladjaka i struja

Posted: Thu Jun 21, 2012 11:43 pm
by zmaj145
termo davac ili termo prekidac to je isto , zar ne? menjao sam to i gledao osigurace. :(

Re: Ventilator hladjaka i struja

Posted: Fri Jun 22, 2012 9:28 am
by gedora
probnom lampom proveri dolazi li tj ima li struje na jednom od ta dva kabla sto idu na termo prekidac ventilatora. (kad je kontakt ukljucen).takodje treba proveriti ima li i kakva je masa za ventilator. ako ima struje, a ne ukljucuje se ventilator- neispravan ti je termoprekidac. ako nema struje, a ispravni su svi osiguraci- imas kvar u instalaciji. teras kod elektricara da ti to resi, ili solomonski resis problem tako sto sa nekog osiguraca na kome ima struje i koji nije zaduzen za neke velike potrosace kao sto su svetla, ventilator kabine i sl, odvedes kablom struju na termo prekidac, pa onda upalis i zagrejes auto i vidis sta se desava. uzgred, koji je auto u pitanju?

Re: Ventilator hladjaka i struja

Posted: Fri Jun 22, 2012 1:04 pm
by zmaj145
U pitnju je lada112 8v.moram to pokusati pa javljam sta sam uradio.

Re: Ventilator hladjaka i struja

Posted: Mon Jun 25, 2012 1:52 am
by zmaj145
Pokusao sam ovo sto ste mi predlozili. Nisam uspeo da nadjem istrumente za ,merenje napona koji su toliko tanki da ih mogu staviti u dzek od termodavaca. Cim skinem dzek sa termo davaca ventilator se upali. Ventilator trese toliko da cima ceo auto i nenormalna je buka. malo mi kaca za kuciste. Greju mi se i kablovi od ventilatora toliko da ne mogu da ih drzim u ruci. Provucem kablove da palim direktno ventilator iz auto kada nabije 90c al opet mi se greju kablovi. sumnjam da nije nesto oko motora na ventilatoru pa da zbog toga se ne pali. sta mislite o ceni novog ventilatora i gde da nadjem?

Re: Ventilator hladjaka i struja

Posted: Mon Jun 25, 2012 10:29 am
by bakivet
Ne kupuj ništa sam na svoju ruku. Sva je prilika da je u pitanju termodavač. Imaš varijantu da zameniš originalni ili da napraviš prekid na donjem crevu hladnjaka ,pa da staviš metalnu cev gde ćeš ureznicom da napraviš mesto za termodavač od yuga.
U svakom slučaju , budi strpljiv i sačekaj savet nekog stručnijeg.